Over mij

Marijke Koomen

Mijn naam is Marijke Koomen (1982) en na de middelbare school, stond voor mij buiten kijf dat ik zou doorstromen naar een mensgerichte MBO opleiding. Ik wilde dolgraag met mensen werken, toen had ik echter (nog) niet de woorden om aan te geven wat mij hierin bewoog.

Na het afronden van de Sociaal Pedagogisch Werk opleiding, ben ik HBO Pedagogiek in deeltijd gaan studeren: ik wilde daarnaast blijven werken en ervaring opdoen in de praktijk. Die ervaring heb ik opgedaan door 7 jaar op (semi) residentiële behandelgroepen met licht verstandelijk beperkte en gedragsmoeilijke kinderen en jongeren te werken in de leeftijd van vier tot achttien jaar. In 2009 ben ik in het gedwongen hulpverleningskader gestart als Jeugdbeschermer bij Bureau Jeugdzorg Noord- Holland. Sinds 1 januari 2015 heeft Bureau Jeugdzorg Noord- Holland een andere en nieuwe naam: De Jeugd en Gezinsbeschermers. Na bijna acht jaar in een gedwongen hulpverleningskader werkzaam te zijn geweest ben ik in januari 2017 met een nieuwe baan begonnen, namelijk door als Jeugd en Gezinscoach bij de gemeente Alkmaar in het vrijwillig kader met gezinnen te werken.

Tijdens mijn HBO opleiding leerde ik een drive in mezelf kennen om voor anderen van steun te kunnen zijn, aan de zijlijn in het leven van de ander te staan en iets van betekenis voor de ander te kunnen en mogen vervullen. Die behoefte was en is tot op heden moeilijk te stillen. Mijn nieuwsgierigheid naar het welzijn in de mens is groot, net als mijn leergierigheid. Daarom wilde ik na een korte time- out na het afstuderen op het HBO, verder studeren en ben ik in 2011 gestart met de vierjarige Post HBO opleiding Gestalttherapie aan de Nederlandse Stichting Gestalt (NSG) in Amsterdam. Op 26 juni 2016 heb ik na 5 waanzinnig intense jaren mijn diploma als Gestalttherapeut in ontvangst mogen nemen, ik ben trots op mezelf!

Omdat ik uit eigen ervaring weet hoe medewerkers in de zorg zich eindeloos in kunnen zetten, liggen ziekte, burn-out- verschijnselen als ook klachten van oververmoeidheid en overspannenheid op de loer. Ik weet hoe noodzakelijk het is om als medewerker in de zorg een optimale zelfzorg te organiseren, om balans te creëren in werksituatie en privé, als ook in het zorgdragen voor ‘’psycho- hygiëne’’ zoals een vriend van mij dat gekscherend noemt.

Daarom bied ik naast Gestalttherapie werkbegeleiding aan voor mijn indirecte collega’s. Onder het kopje ‘’werkbegeleiding’’ zal ik hier verder over uitweiden.